Nieuwe zuivelverwerkingsinstallatie van Tessa bij kringloopboeren Delfland

Gert-Jan-Hooijmans-en-Rene-Dings

Met een ferme handdruk (en natuurlijk een handtekening) bevestigen voorzitter Gertjan Hooijmans (links) namens Delflandshof en René Dings van Driehoeven Melktechniek in juli 2023 de samenwerking tussen de kringloopboeren van gebiedscoöperatie Delflandshof en Driehoeven Melktechniek.

“We willen niet méér melk produceren, maar onze zuivel minder anoniem maken en toewerken naar meer eigenheid, nieuwe samenwerkingen en regionale afzet”, zo verwoordt voorzitter Gertjan Hooijmans het doel van de vijf kringloopboeren van Delflandshof. Sinds 2016 runnen ze samen een zuivellokaal waar ze hun melk verwerken tot boerenmelk, yoghurt, kwark, vla en karnemelk.

Duurzaam alternatief: ‘échte delflandse boerenZuivel’

Maar het zuivellokaal werd te klein en de apparatuur kon de nog altijd groeiende vraag niet aan. En dat is goed nieuws! Het betekent immers dat steeds meer (horeca)bedrijven, winkels, (overheids)organisaties, inwoners en bezoekers in de regio Den Haag – Rotterdam de dromen, idealen en overtuigingen van deze boeren omarmen. Hun zuivel krijgt met het merk ‘échte delflandse boerenZuivel’ een gezicht. En kopers dragen bij aan het het beschermen van de kwetsbare natuur van ‘de groene long’ en het sparen of zelfs verbeteren van het landschap.

Melkverwerkingsinstallatie van Tessa Dairy Machinery

In 2022 maakten de Delflandse boeren tijdens de RMV-dagen in Gorinchem kennis met ons en Tessa Dairy Machinery, waarvan wij exclusief importeur zijn. Het klikte. “We spreken ‘elkaars taal’ zoals dat zo mooi heet en we merken dat zowel het team van Driehoeven als Tessa erg betrokken is. Tessa kan maatwerk leveren, ze hebben een hoge standaard qua voedselveiligheid en de verhouding prijs/kwaliteit klopt”, zegt Gertjan.
René: “Samen met de adviseur/technician van Tessa zijn we meermaals op locatie geweest en hebben we geadviseerd over de indeling, de installaties en de logistiek.“
Inmiddels is het nieuwe zuivelgebouw (met grote ramen zodat dat bezoekers het zuivelproces van dichtbij kunnen volgen) bij Peter de Vette van Hoeve Bouwlust in Maasland klaar. René: ”De machines worden nu verscheept en de verwachting is dat we half mei kunnen beginnen met de opbouw van de melkverwerkingsinstallatie. ”

Ondersteuning en waardering (provinciale) overheid

Deze manier van boeren wordt ondersteund door de provincie Zuid-Holland en inmiddels alle gemeentes in de regio Den Haag – Rotterdam. Gertjan: “Samenwerken met lokale ondernemers, gemeentelijke, regionale en provinciale overheid is belangrijk. Zo nemen we bijvoorbeeld deel aan de Landschapstafel Midden Delfland. Gezamenlijk zetten we ons – negen gemeentes, partijen zoals Staatsbosbeheer Natuurmonumenten en boeren – in voor behoud en ontwikkeling van het BPL (Bijzonder Provinciaal Landschap) en geven we het landschap meer betekenis en waarde voor de inwoners en bezoekers in onze regio.
Ook mooi: in 2023 bezocht (inmiddels demissionair) minister Piet Adema de kringloopboeren in Midden-Delfland. Hij gaf aan hier oplossingen voor actuele vraagstukken te zien samenkomen. En onze aanpak als inspirerend voorbeeld mee te nemen naar Den Haag. Dat horen we graag”, zo besluit Gertjan.

In een volgend artikel zoomen we in op de installatie.

Meer weten over de mogelijkheden om zelf melk te verwerken op uw bedrijf? Neem contact op.